Colossus Technology Aparat za kuvanje na paru CSS-5430
- Maksimalna snaga 700 W
- 3 providne posude za hranu sa ukupnim kapacitetom od 11,10 litara
- Kapaciteti posuda:
- 3,10 litara
- 3,50 litara
- 4,50 litara
- Dodatna posuda za pirinač i ostalo sitno zrnevlje od 1 litara
- Kapacitet 1,8 l vode
- 90 min mehanički tajmer sa signalom
- Vodomer, svetlosni indikator
- On/off dugme sa svetlećim indikatorom
- Regulator sa 9 temperaturnih podešavanja
- Struja: 220V 50Hz
Korisni saveti
Pet saveta za uspešno kuvanje na pari:
- Namirnice koje koristite moraju biti izuzetnog kvaliteta – kod mesa odstranite suvišnu mast, a kod voća i povrća delove koji su udareni ili na neki drugi način oštećeni.
- Što se tiče vremena kuvanja, najvažnije je da se pobrinete za tri stvari… Prvo, da su sve namirnice koje spremate istovremeno jednake ili slične veličine, bilo da se radi o celim namirnicama ili komadima, a drugo – da su poklopci na svim posudama dobro „legli“ kako se vreme kuvanja ne bi bespotrebno produžavalo. I konačno – hrana mora biti odvojena od tečnosti najmanje 2 – 3 cm kako bi se dobio efekat pravog kuvanja na pari, a ne u ključaloj vodi.
- Najbolje je da namirnice u svim posudama prilikom istovremenog kuvanja budu raspoređene u jednom sloju, podjednake debljine i da je napravljen razmak između posuda kako bi ne bi dolazilo da zadržavanja pare, već do podjednake cirkulacije kroz sve posude.
- Hrana u donjim posudama treba da bude ona sočnija, kako ne bi dolazilo do kapljanja na posude koje se nalaze ispod i mešanja ukusa. Hranu u gornjim posudama treba kuvati malo duže (nekoliko minuta), jer se ona nalazi dalje od izvora pare.
- Vreme kuvanja uvek prilagodite svom ukusu. Neka Vas ne zavaraju preporuke o idealnom vremenu kuvanja koje dobijate u uputstvima. Šta je najbolje ipak zavisi od individualnog ukusa i karakteristika namirnica koje koristite u konkretnom slučaju.
Kuvanje na pari ukratko znači – manje masti, manje holesterola, više vitamina i minerala, a pri tom – hranu boljeg ukusa i lepšu na oko.